Skip to main content

VERAM interventionsstudie

By 1 oktober, 2021No Comments

LTH håller på med belysningsforskning och har tagit fram en synergonomisk riskbedömning, VERAM (https://www.eat.lth.se/veram/).

Vi söker nu lokaler där man ska göra om belysningen där vi kan komma in och testa hur ljuset är före och efter ett byte. Det handlar om att utvärdera den visuella miljön på arbetsplatser före och efter en belysningsförändring, en så kallad interventionsstudie. Vi ser gärna att det är flerpersoners kontor, eller kontorslandskap. Vi behöver ha en eller flera lokaler där vi har totalt minst 20-30 personer.

Många arbetsmiljöer har problem med att den visuella miljön kan orsaka besvär såsom ögonbesvär, nack- och skulderbesvär och huvudvärk. En god synergonomisk arbetsmiljö höjer prestationsförmågan och minskar besvär såsom ögonbesvär och huvudvärk.

Vad vinner ni som arbetsgivare (kostnadsfritt):

· En utbildning av arbetsgivare och personal i synergonomi och ljusets påverkan på människan

· En utredning av den befintliga belysningslösningen

· En genomgång av arbetstagarnas besvär före och efter den nya belysningen.

· Att forskargruppen bidrar till nya belysningsrekommendationer och diskuterar bästa lösningen med belysningskonsulten/ljusdesignern

För mer information var vänlig att kontakta Hillevi Hemphälä eller Johannes Lindén på Institutionen för Designvetenskaper, LTH.

Hillevi.hemphala@design.lth.se                    

Johannes.linden@design.lth.se

Leave a Reply