Skip to main content

Datum/Tid
2019-03-14
16:00 - 22:00


Välkommen till en innehållsrik kväll med visning av belysningen i Malmö Rådhus och S:t Petri kyrka, föredrag om Ljusdesign med Chiara Carucci, årsmöte samt jubileumsmiddag på Rådhuskällaren i Malmö.

 

I år fyller Sydljus, eller som vi formellt heter Sydsvenska Belysningssällskapet, 60år, och det tänkte vi uppmärksamma lite extra med ett varierat möte i Malmö den 14:e mars.

 

Vi börjar med att besöka Malmö Rådhus som fått en uppdaterad belysning invändigt med LED, och där Johan Moritz, ljusdesigner vid Malmö Stad, och Johan Agborg, vaktmästare på Rådhuset, visar oss runt och berättar om arbetet och vad som är viktigt att tänka på vid val av LED-ljuskällor.

Salen

 

Vi fortsätter därefter till kvarteret bakom och S:t Petri kyrka, som för länge sedan kunde ha blivit domkyrka, men där valet istället blev kyrkan i Lund. Även här har man uppdaterat och kompletterat belysningen med LED och ihop med ett modernt styrsystem har man möjlighet att skapa många olika scenarier för att anpassa belysningen till kyrkans olika aktiviteter. Nils Åkerblom, som är elkonsult och ansvarig för ljusdesignen guidar oss runt i den pampiga kyrkan.

Kyrka_malmo1569

 

Vi återvänder sedan till Rådhuset och Rådhuskällaren för Sydljus årsmöte.         Årsmöteshandlingar och förslag till dagordning kommer finnas på hemsidan.

Förslag till dagordning 2019-03-14

Ljusdesign är ett komplext ämne och arbetssättet skiljer sig också mellan olika delar av världen, vilket vår gästföredragshållare Chiara Carucci talar om i sitt föredrag “Lighting Design: Perspectives and Communication From South to North”. Chiara har lång erfarenhet av att arbeta med ljusdesign och har varit verksam både på sydligare breddgrader och här uppe i Norden. Chiara är också aktiv att driva frågan om ljusdesigners roll  samt verksam i IALD Nordic.

 

källaren

Kvällen avslutas med 60-års jubileumsmiddag på Rådhuskällaren med deras välkända och breda buffé, samt efterrätt och kaffe, som vi hoppas ska smaka.

Varmt välkomna!

 

 

kronan

Belysningen i Rådhuset har reviderats och uppdaterats efter första försöket att endast byta till LED-ljuskällor. Denna gång med stöd av Malmö Förskönings & Planteringsförening. Med hjälp av ljusdesigner/IALD Johan Moritz har en lösning med fullgoda ljuskällor och möjlighet till dimmning installerats med tanke på besökare och personal som sköter fastigheten. Resultatet är slående likt ursprungstanken.
 
Medverkande har bland annat varit: Jacob Faxe, Malmö Förskönings & Planteringsförening och Representationsvaktmästarna på Rådhuset.
 Kyrka_malmo1535
S:t Petri kyrka har kommit i nytt ljus, modernt, flexibelt och diskret. I tätt samarbete med kyrkan och antikvarie har 700-åriga detaljer kommit i nytt ljus utan att göra intrång på kyrkans historia. Att hitta en installation för belysning som skulle kunna vara hållbar i minst 30 år och med möjlighet till att förändra ljussättningen genom styrning och komplettering av armaturer utan att behöva förnya ledningsnätet och samtidigt utan att göra intrång på kyrkans historia.
ChiaraCarucci
Vid Lighting Design Awards 2016 valdes Chiara ut som en av världens fyrtio mest inflytelserika ljusdesigners under fyrtio års ålder. Chiara har arbetat med ljusdesign sedan 2004. Hon har omfattande erfarenhet och specialistkompetens inom belysningsstrategier med smarta lösningar och har bland annat producerat fler än tjugo belysningsstrategier i Europa. Chiara är också mycket aktiv som förespråkare för sitt yrkesområde, bland annat är hon koordinator för Nordiska avdelning av IALD, International Association of Lighting Designer. 
Hennes föredrag tar med oss på en resa som börjar när hon som liten flicka bestämde sig för att när hon blev stor skulle hon jobba med ljus, genom Europa med utbildning och arbetserfarenhet till Stockholm idag. Hon delar med sig av sina erfarenheter vad som skiljer att jobba som ljusdesigner i Europa och Sverige.
 
Chiara är en av grundarna till det Nordiska Chapter för IALD och idag förespråkare för den svenska delen.
Program

16:00 Samling vid Malmö Rådhus och info om kommande aktiviteter

16:05 Uppdaterad belysning i Rådhuset, Johan Moritz och Johan Agborg, Malmö Stad

17.00 Ny belysning i S:t Petri Kyrka, Nils Åkerblom, El Konsult AB

18.00 Årsmöte för Sydljus, Rådhuskällaren

19.00 Föredrag “Lighting Design: Perspectives and Communication From South to North”, Chiara Carucci, Tengbom arkitekter

20.00 Jubileumsmiddag, Rådhuskällaren

 

Datum:
14 mars 2019

Plats:

Samling vid Malmö Rådhus, Stortorget Malmö, sedan promenad till S:t Petri Kyrka och därefter promenad åter till Rådhuset och Rådhuskällaren

Pris:

Medlem 100:-, Icke medlem 250:-, Deltagande på Årsmötet är kostnadsfritt.

Sista anmälningsdag: 12 mars.

Anmäl dig gärna tidigare, det underlättar vår planering.

Återbud meddelas till Rolf Tallberg (se adress nedan).

Anmäl dig nedan.

Du får automatisk bekräftelse på din anmälan.

Kontaktpersoner:
[Rolf Tallberg: r.tallberg51@gmail.com] [Ingvar Eriksson: eriksson.ingvar@gmail.com]

Styrelsen för Sydljus hälsar alla hjärtligt välkomna!

Anmälan

Anmälning öppnar snart