Skip to main content

Datum/Tid
2024-05-23
17:00 - 19:00


Sydljus bjuder på en föreläsningskväll under årets upplaga av Southern Sweden Design Days.

TEMA – designprocess belyser vi hur olika arbetsmetoder och sätt att hantera ljus påverkar rummets gestaltning.

Agenda

16:00 Vi möts upp vid huvudentrén till mässan

17:00 Sydljus ordförande Mia Lif hälsar välkomna

17:10 Jim Collin, partner på Annell Ljus och Form

  • Sluta belysa fastigheten och låt ljuset leda vägen till en hållbar verksamhet

Det råder knappast någon brist på marknadsföringsmaterial som framhåller det hållbara nya ljuset från LED. Men är LED och elektroniken som följer med det verkligen hållbart? Är det hållbart att bygga om en gammal belysningsarmatur för ny teknik eller är det mer hållbart att faktiskt köpa nytt? Kan belysning någonsin vara hållbar? Lyssna till en föreläsning som – utöver inspiration kring ljusets makt – bjuder på handfasta tips för hur ni skapar mer hållbara fastigheter genom att sluta belysa ljuset och istället ge ljus åt verksamheten.

17:30 Annika Gannby, Barnkulturdesigner Unik Fabrik

  • Hur kan vi lära oss och hur involverar vi barn och unga i designprocessen?

Barnkulturdesigner Annika Gannby driver designstudion Unik Fabrik och ger en inblick i sitt arbete med en inkluderande designprocess där användaren, i detta fallet, barnen står i fokus. Hur kan barnen hjälpa oss vuxna med att förstå deras behov så att vi kan utveckla produkter och miljöer som är anpassade för dem? Hur tar vi del av barnens idéer? Annika berättar här om hur medskapandeprocessen med barn och unga vävs in i designprocessen för att skapa barnvänliga resultat. Här är processen lika viktig som resultatet.

18:00 Sofia Ivarsson, N O G A  P R O J E C T S

  • Ljuskonst som bidrar till att skapa offentliga miljöer som människor bryr sig om

Sofia Ivarsson utvecklar dynamiska ljusinstallationer som oftast inte innehåller konventionell belysning eller ström. Istället interagerar de med det ljus som redan finns på platsen, både det naturliga och det artificiella. Målet är att skapa verk som är föränderliga och kan upplevas om och om igen.

Sofia jobbar med användarcentrerade metoder och undersökningar av den fysiska platsen, människorna som använder den samt identifierar utmaningar som projektet ska lösa. Fysiska modeller och prototyper är ett viktigt redskap i dialogen med alla projektparter, eftersom ljusets natur lätt kan bli ogripbar.


Verket heter ’Nutiden (Here in time)’,
är skapat 2022 i Horsens, Danmark. Fotograf: Jesper Balleby

18:20 Vi äter en bit enkel mat tillsammans innan vi skiljs för kvällen

 Hitta hit: 

 

Mässan är belägen i Lokstallarna i Kirseberg där vi även kommer hålla föreläsningarna i en anslutande lokal.  Lokalen är hos in-discourse och ligger på Södra Bulltoftavägen 51G

 

Mer om mässan Southern Sweden Design Days

I maj 2024 hålls fjärde upplagan av Southern Sweden Design Days – en ny internationell designfestival i Malmö. Southern Sweden Design Days öppnar dörrarna till den kreativa sydsvenska designscenen och bjuder in deltagare och besökare från hela världen.

Southern Sweden Design Days 2021 blev startskottet som nu återkommer i form av ett årligt event som synliggör och bygger kunskap kring design – med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Under fyra dagar skapas en plattform för alla tänkbara discipliner inom design genom seminarier, workshops, utställningar och nätverksevent. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center – den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige.

Upplev Malmös internationella designfestival | Southern Sweden Design Days

 

Anmälan

Anmälning öppnar snart