Datum/Tid
2021-11-09
16:00 - 21:00
Följ med Sydljus och bli upplyst i höstmörkret bland exteriöra belysningsprojekt. Längs Lunds spårväg gör vi nedslag vid Spårvägstunneln och Nobelparken. Dessutom får vi en uppdatering kring driften av spårvägen. Hör även mer av Svenska Ljusprisets exteriöra vinnare, Hinseberget, en 7-årig resa från idé, via mytomspunnet bergatroll och fram till färdig installation.
Program
16:00 Lunds Kommunhus, Kristallen
Info om kvällens program och kommande aktiviteter
16:10 Föreläsningar
Svenska Ljuspriset, exteriör, vinnarprojekt
Hinseberget – Stadsporten till Karlshamn
Katarina Hennig och Micaela Pärsdotter Andersson, WSP
Katarina och Micaela från WSP berättar om det 7år långa arbetet med ljussättningen av Hinseberget – Stadsporten till Karlshamn, vinnare av Svenska Ljuspriset kategori exteriör.
Ett landmärke av sällan skådat slag har med stor omsorg och träffsäker ljusgestaltning getts en scenisk skepnad. De skulpturala bergsformationerna har levandegjorts genom en respektfull ljussättning som skapar en synnerlig magi – en skönhetsupplevelse och trafiksäker trafikmiljö.
Intentionen var att ge stadsporten en scenisk ljussättning med rytm och dramaturgi, som förhöjer Karlshamns identitet och skapar symbolvärde för staden och Blekinge. Ljusgestaltningen avsåg ge turisten ett oförglömligt första intryck men även ett bestående estetiskt uttryck för stadens invånare att glädjas åt i vardagen. Oavsett trafikantens färdsätt, som gående, cyklist eller bilist, ska det vara en trygg och behaglig men också fantasieggande upplevelse att röra sig igenom stadsporten. Design-konceptet av berg och tunnel baserades på myten om Bergatrollet och hans gyllene boning. Genom att skulptera med ljusintensitet, ljusriktningar, skugga och färgspel har unika bergsformationer framhävts, så som ett gigantiskt vakande bergatroll på norra sidan och ett stadsvapen – en sköld – tronar i fonden över tunneln. Tunnelns ljusscener glittrar likt trollets skatter i guld, bärnsten och kristall.
Spårvägstunneln under E22, Lund
Lars Magnus Olsson, Light Bureau
Lars Magnus från AFRY Light Bureau berättar om tunnelprojektet från ax till limpa. Från tidiga idékoncept till den färdiga belysningslösningen, visar oss belysningsberäkningarna och jämföra den med verkligheten. Light Bureau arbetade fram belysningskonceptet tillsammans med landskapsarkitekter på AFRY, brokonstruktörer på Skanska och projektgrupp på Lunds kommun.
Befintlig tunnel byttes ut för att ge plats åt spårvägen. I tunneln finns två spår för spårväg, två separata enkelriktade körfält samt gång och cykelväg på båda sidor om vägen. Cirkulära infällda armaturer står för allmänbelysningen och mycket smalstrålande downlights belyser de smala väggpartierna
Nobelparken och Kunskapsparken, Lund
Christian Wilke, arkitekt, stadsbyggnadskontoret och Ib Roswall, kommunikatör, Lunds kommun
Christian Wilke, arkitekt, och Ib Roswall, kommunikatör, berätta om Nobelparken, Brunnshögs stadsdelspark. En oval grönskande oas i Lunds nya stadsdel. De berättar om parkens innehåll och funktioner och tar oss runt i parken. Det är en plats för lek, rekreation, möten, aktiviteter och motion. Parkens rum och öar erbjuder olika upplevelser, skalor och funktioner. På din promenad genom parken kan du plocka med dig frukter, bär och nötter. Upptäck även växtlighetens årstidsvariation, blomning och olika karaktärer. Den blå faktorn har lyfts fram som en tydligt gestaltad del av parkens inre. Den ovala formen är därför svagt skålad och en blomstrande våtäng finns i de lite fuktiga delarna.
Vi får även höra om Kunskapsparken. I övergången mellan Brunnshög och Kungsmarkens naturreservat startade i början av april 2020 entreprenaden av en helt ny park. Parken, som är en del av en av kommunens största parksatsningar någonsin, kommer att vara en rekreationspark med gott om utrymme för naturliv, rekreation och motion. Med spårvägen blir dessutom landskapet i Kunskapsparken lättillgängligt för hela Lund, där Lundaborna kan uppleva milsvid slättutsikt med möjlighet att promenera ut i landskapet.
Spårvagnsdriften, Lund
Roy Haglund, Drift- och underhåll spår, Tekniska Förvaltningen, Lunds kommun
Roy från Lunds kommun berättar om driften av spårvägen. Lund har fått ett nytt trafikslag. Nu är det snart 1 år sedan första spårvagnen hade sin premiärtur i Lund. Vad har gått bra, vad har gått mindre bra? Ni kommer få en inblick i hur spårvägen är planerad, uppbyggd och hur den underhålls.
18:00 Spårvagnsresa, Lund C – Brunnshög, t.o.r.
Studiebesök vid spårvägstunneln och Nobelparken
20:00 Middag, Bangatan 6, Lund
Restaurang GASTRO|nome
Bilder från olika fotografer. Lars Magnus Olsson, Lars Dareberg, Patrik Gunnar Helin Studio Ketchup, Gastronome och Moa Bergh.
Anmälan genom att fylla i dina uppgifter nedan och skicka in.
OBS! Klicka på själva texten för samtycke, innan ni klickar på: Skicka din anmälan.
Om det inte lyckas med formuläret, anmäl dig via mail till; kontakt@sydljus.se
Sista anmälningsdag (avser middag) är den 2:e nov, men anmäl dig gärna tidigt.
Anmälan
Anmälning öppnar snart