Ystad Teater

En buss var bokad för upphämtning i Malmö 16:00 för transport till Ystad. På plats samlades vi i teatercaféet på andra våningen och hälsades välkommen av Ingvar Eriksson. Efter en kort genomgång av fortsatt program för våren, medlemsmöte på Max IV i lund, lämnade Ingvar över ordet till kvällens föreläsare, Kicki Eldh och Jan Simon. I deras föreläsning, ”Belysning av känsliga miljöer” berättade dom om sina erfarenheter med att jobba med ljussättning i en känslig miljö. Vi blev presenterade för ett antal olika scenarier och hur dom hade löst problematiken. I vissa fall var det glödljus man använde men även dagsljus fanns med och då med en lösning med UV film framför fönsterna och begränsning av öppettider som lösning på problematiken.

Efter föredraget tog Bengta Dahlsjö över och berättade först lite kort om Ystad Teaters historia och guidade oss sedan genom teatern, både de publika utrymmena och bakom scenen. Vi fick även en guidning ner i källaren under scenen för att beskåda den ursprungliga scenmekaniken som består dels av ett system där man kan lyfta på olika delar av scengolvet för att skapa entréer underifrån och dels ett system där mankan förflytta olika dekor element i sidled för att föra dem in eller ur scenbilden. På teatern finns sparat ett antal olika dekorer och dekorelement så man kan bygga upp t.ex. en salongsmiljö, en parkmiljö eller en kontorsmiljö. Genom att kombinera olika scenelement och byta ut bakfonden går det att få fram många olika miljöer. Detta är en teknik som man använde fram tills början av 1900-talet och då teatern byggdes precis i slutet på 1800-talet har inte utrustningen används i någon omfattning och därför finns den kvar i gott skick.

Kvällen avslutades med en middag i teatercaféet bestående av viltgryta med ris och sallad samt efterföljande ostbricka och kaffe.

Bussen gick åter till Malmö 21:00 med ett gång glada och nöjda medlemmar.

Ystad Teater 2