Pubrunda och julbelysning, onsdagen den 11:e december

Ett litet men glatt gäng samlades på O’Learys på Malmö central för att börja kvällen med inspektion av lokalens belysning. Det skulle senare visa sig att det var den puben som hade bäst ljussättning av de tre vi besökte. Efter intag av dryck vandrade vi iväg längs gågatan för att titta på julbelysningen.

Malmö stads julbelysning består av ca. 300.000 ljuskällor. Julbelysningen ritades ursprungligen av Oscar Heijkenskjöld och består av ljusridåer, portaler, ljuskronor
och mycket mera, längs med gågatan står t.ex. pelare klädda med granris och insvepta i ljusslingor. Under de senaste åren har belysningen successivt bytts ut mot en mer energisnål variant samt kompletteras med bl.a. ljusträd längs kanalen vid Malmö C, effektbelysning i träden på Gustav Adolfs torg och på Triangeln.
Belysningen hanteras av Malmö Stad med finansieras av Malmö Citysamverkan och dess medlemmar.

När vi kom fram till Gustav Adolfs Torg var det dags för att värma sig lite och få en bit mat. Detta intogs på The Bishop Arms. Där anslöt även några till medlemmar så skaran blev lite större. Belysningen på puben lämnade lite att önska. Mysig och intim men kanske lite för mysig. Vid närmare titt konstaterade vi att alla väggarmaturerna hade inte bara olika skärmar utan även olika typer av ljuskällor. En salig blandning av halogen, kompaktlysrör och LED med både kallvitt och varmvitt ljus. Spännande!

Efter vi stärkt oss så vandrade vi vidare längs gågatan. Vid Södertull blev det ett stopp för att titta på den konstnärliga belysningen under Morescobron. Konstnären Eva Larsson har tagit fram ett mönster som man projicerar på sidorna av brofästet under bron.

Kvällen avslutades med glatt samspråk i baren på Scandic Triangeln till någon varm dryck.

För styrelsen i Sydljus
Bertil Göransson

morescobron