Den Blå Planet, måndagen den 3 februari

Ännu en gång har föreningen ett fulltecknat möte som den här gången var förlagt till Den Blå Planet i Köpenhamn, norra Europas största och modernaste akvarier.

Väl på plats möttes vi upp av Den Blå Planets ljusdesigner Jesper Kongshaug tätt följd av akvariets egen personal som följde med för att öppna upp alla utrymmen. Jesper ledde oss igenom akvariets fyra olika avdelningar och utöver detta fick vi även tillträde till de områden som besökare normalt inte får se. Bland annat fick vi se hur hajarna matades, både från besökarens synvinkel och bakom kulisserna, stackars den personal som får ro ut i den lilla uppblåsbara båten fylld med mat.

Under besöket försågs deltagarna med hörlurar kopplade till Jespers mikrofon. Guidningen var lättsam och underhållande med en blandning av kuriosa om djuren samt anekdoter rörande projektet, samtidigt som det kontinuerligt vävdes in fängslande och lärorika detaljer kring hur akvariets utmanande belysningsförutsättningar bemöts och tolkats av Jesper.

Turen på Den Blå Planet kan sammanfattas som en intrycks full upplevelse med en mångfald av olika djur, naturmiljöer, samt fantastisk arkitektur och inredning, allt med en genomgående röd tråd av belysning. Besöket avslutades med en promenad runt den exteriöra miljön där det förklarades hur fasadens speciella förutsättningar har framhävts med belysning. Minnesvärd historia var hur Polisen knackade på en timme efter att armaturerna tändes första gången (innan de hade hunnit riktas in och bländas av) efter att Kastrup flygplats hade fått in klagomål från piloterna.
Avrundning efter Den Blå Planet tog plats på Kystens Perle, en krog som låg i direkt anslutning. Här överräcktes present till Jesper som tack för hans lärorika, nyanserande och roande presentation av projektet. Vi fick här chans att diskutera och gå igenom alla intryck över en bit mat och kaffe innan det var dags att ta bussen tillbaka till Malmö.

Stort tack till Jesper Kongshaug för denna fantastiska upplevelse.
//Styrelsen Sydljus

blaplanet1-435x326