Cisternerna – Onsdagen den 29 oktober

Datum/Tid
2014-10-29
Hela dagen


Sydljus begav oss av till Cisternerna på Fredriksberg i Köpenhamn. Väl på plats blev vi 14 deltagare möta av dess föreståndare som började rundturen med en genomgång utomhus där vi blev stående i det daggtäta gräset med det upplysta slottet i bakgrunden. Cisternerna blev Köpenhamnsbornas svar på en tillförlitlig dricksvattenkälla under en tid där bra dricksvatten var en bristvara.

Cisternerna i sig var mörkt, fuktigt, och kallt. Christian Lemmertz stearininklädda ljuskronor skapade som enda ljuspunkter en nästan kuslig stämning med dess vackra och markerande placeringar i denna annars väldigt övergivna, ödsliga och dagsljusbefriad lokal. Som en av deltagarna sa så var det spännande att gå omkring i en lokal med enorma ljuskronor i ansiktshöjd, dessa brukar annars vara en bra bit upp i taket.
Dessvärre var ljusslingan i Söndermarken utslagen av åska, men istället gav vi oss iväg och tittade på Krystallens skräddarsydda ljusvägg i källaren på denna banklokal. Vi fick här reda på hur man löst och tolkat bankens förutsättningar och behov för en snygg entré som ska dra in kunderna efter att ha parkerat bilen i källaren. Tillvägagången för detta projekt förklarades på plats av den arkitekt som varit med och plockat fram förslaget. Självklart en rundtur kring denna vackra byggnad som är omöjligt att undgå med dess vågade vinklar och räta linjer.

 

 

img_1129-435x580